Sunday, 18 December 2011

PROJEK AMATUR JUAL BURGER

hohoho ...
jual burger geng..
sapa yang mau jual burger ?

jeng, jengg ... ini dia ..
yang kiri tu izwan dan bagi isyarat lucah tu aku ..hoho..

saja ja kami mo jual burger ... mo timba pengalaman baru sementara kami masih muda ni..huhu.. manatau inilah pintu rezeki kami? sapa tau kan..hanya Allah S.W.T sahaja yang maha mengetahuinya..

ok, plan kami begini..
market jual burger ni kami sasarkan pada budak-budak di politeknik kota kinabalu...
di mana buat masa skang xda lg yang jual burger kat sana..
melainkan sahabat aku, hisyam yang telahpun setahun bertapak menjual wafel di sana..tapi bukan burger..hehe
so, ini peluang kami yang ingin mencuba berniaga makanan, tapi xberapa terer memasak.. LoL

untuk permulaan, kami akan menjual burger yang telah siap masak di bus stand luar poli..
mungkin kami akan buat dalam 20 biji burger dahulu - 10 biji burger daging dan 10 biji burger ayam

kami akan mula esok untuk mencari bahan2nya..
kami telah survey bahan sebelum ni di pasar raya..dan kami bersepakat hanya beli di pasaraya giant saja bahan mentahnya..

berikut check list untuk bahan-bahannya :

inti burger daging / ayam - RM5 / 10 pieces - RM10 / 20 pieces
sos cili - RM4
mayonis - RM8
roti burger - RM2 / 4biji = RM0.50 sebiji - RM10 / 20biji
Timun/Tomato - RM5
Planta - RM5

total = RM42 / 20 biji burger
kalau aku jual sebiji RM2.50, lau 20 biji = RM50

tu belum campur kos pembungkusan lagi (lum survey lagi, sok baru cari)..

ble untung ke??

lalu kami bersepakat... peduli apa untungka atau xuntung...
yang penting ble timba pengalaman...
kan?

No comments: