Wednesday, 30 July 2014

AKU, BURSA DAN PEMBEDAHAN -part 5

Salam raya semua..   [sambungan daripada part 4]
Tahun ni aku nda balik raya ke kampung..

Sedih eh..tengok kat fb, ramai berselfie ngan baju raya, ngan saudara mara berkumpul ramai2..makan kuih raya..Aku pula beraya dirumah dgn tongkat..sebab baru pas operation pada 19 julai yang lalu..time kaki aku kena simen tu, xkuasa aku nak update blog..layan COC ja aku sepanjang aku bersimen tu..tau COC?Clash of clan..ehee..Kemudian, hari sabtu [26 julai] yang lepas baru dapat buka simen ni..tapi masih support pakai tongkat kalau nak berjalan..sebab luka bekas pembedahan tu belum lagi pulih sepenuhnya.


Lepas pmbedahan tu, aku terpaksa stay lu semalam kat hospital. Sebab dorang bagi aku bius separuh badan..effect ubat tu ada la dalam 8 jam kebas separuh badan, start dari pinggang sampaila ke hujung kaki. Time tu kepala mang ting tong la effect dari bius tu. Sebelum ni, guna bius tido ja. Tapi kali ni bius separuh badan, tapi masih sedar time operation..tu yang siksa sebab nampak time kena operate tu..huuuu..


Dengan kaki bersimen ni, lau nak berak ka, kencing ka, apatah lagi nak mandi..mang lecehla..itula pasal lepas operation jangan makan n minum banyak sangat..hanya sekadar perlu sahaja..lau da dua tiga hari, rasa2nya da ble nak 'beraksi', blela makan dan minum banyak2. Nak mandi puas2 pun ble, dengan syarat, kena bungkus dulu lah yang bersimen tu dengan plastik supaya x basah. 


Kenangan name tag masa kena tahan dalam wad..wad 501.



Lepas ja keluar dari wad, ketika pembayaran bil hendak dibuat, masya allah. Kamu tengokla sendiri resit di atas. Sebelum operate aritu, da deposit RM3000..pastu ni kena tambah lagila jawabnya..ingatkan tambah ratus2 ja..rupanya mo beribu jugala. Tapi xpa..aku xkisah..yang penting kaki aku da pulih dan sihat. Hehe..xsabar nak menjalani hidup baru tanpa rasa sakit kaki lagu pasni. Aminn.











Friday, 18 July 2014

AKU, BURSA DAN PEMBEDAHAN -part 4

Ku sangkakan kisah ini sudah berakhir pada tahun 2011..rupanya tahun 2014  kisah ini akan berulang kembali. Mari flashback kisahku di tahun 2011.

AKU, BURSA DAN PEMBEDAHAN - part 1
AKU, BURSA DAN PEMBEDAHAN - part 2
AKU, BURSA DAN PEMBEDAHAN - part 3

And now..at 2011 i have surgery on my Left leg, now i will have to surgery on my Right leg. And..after this i hope i didnt have to do the surgery again.

Dr Dharma Linggam now has been move to Damai Specialist Centre. So, i want him to treat me like before.

Hantam tia english ku tu..almaklumla..kan ke Myanmar kunun bulan 8 ni..so i must've practice to write and speak in english. Oyeah.

Ok, tadi pagi aku ngan mamiku sudah pun buat appointment dengan Dr DharmaLinggam tu di Damai Specialist Centre..buat xray dan ambil darah. Total payment suma RM187. Just jumpa doktor, buat xray dan ambil darah. Kemudian, kami berbincang dan telah bersetuju untuk mengadakan pembedahan..pada awalnya pembedahan dilakukan pada hari isnin..tapi tiba2 pla mami ku ni menangis teresak2 supaya pembedahan ni dilakukan pada hari esok..aiyo mami..janganlah nangis.. ok, sok ble buat pembedahan..45minit saja kata doktor tu. Jam9 pagi. Jangan makan apa2 start dari jam 6 pagi tu. Kebetulan pula skang ni puasa, so, mang xmakanlah. Kos pembedahan dianggarkan dalam RM3k-4k. Dan terkorbanlah sedikit simpanan duit kahwin aku ni di ASB sebanyak RM3k. RM1k lagi simpanan aku kat Maybank. Ya Allah..engkau murahkanlah rezekiku Ya Allah...amin YRA.

To be continue...