Wednesday, 25 December 2013

AKU TENGOK POLICE STORY 2013

It's AWESOME !!!!!!

Beb..jarang aku guna perkataan awesome kat sini ni..
Tapi lau aku da taip awesome tu, memang betul-betul awesome la itu...


Ni semalam aku da tonton ngan bebeh aku, kat GSC 1Borneo...
1st komen aku,aku rasa janggal beb bila tengok bro Jackie Chan ni pakai handphone Samsung...hoho
Dalam cerita ni banyak flashback beb...
Lain daripada yang lain, nda seperti filem2 Jackie Chan sebelum ni yang mana kita mungkin sudah boleh menjangkakan bentuk jalan ceritanya..
Yang penting, di akhir babak, tetap ada tayangan 'behind the scene' mereka...
Keluar panggung senyum panjang beb sebab puas hati.


Tuesday, 24 December 2013

SYARAT KEMASUKAN MRSM

Lama nda update blog ni beb..bukan apa..
Tiba-tiba rasa kusut pkiran lau nak update..

Anyway,aku sekarang berada di kk dan bercuti sehingga penghujung tahun 2013..
Almaklumla..nak abiskan cuti tahunan..hehe
Di kk sekarang ni memang jem gila, start kelmarin dulu lagi..
Apa nda jem, mau krismas bah ni..pastu ramai lagi yang bercuti cam aku ni tuk menghabiskan cuti tahunan..
So,ramaila yang mengambil kesempatan bercuti ni berjalan2 pigi KK la kan..ada yang datang dari labuan, dari brunei pun ramai..dari Sarawak pun nda ketinggalan juga untuk berkunjung ke KK..apa lagi lau dari daerah2 dalam negeri, jangan cakaplah..memang ada punya...hoho

Ok..begini ceritanya..
Yesterday kan...
Aku pigila pusat MARA di KK tu, yang dekat panggung wayang lama, berhampiran dengan Star City tu..
Kunun mau pigi minta nombor pin la ni supaya dapat mengisi borang kemasukan MRSM secara online untuk adik aku yang ketiga nih..yang baru pas abis PMR..
Sekalinya nda dapat..sebab adik aku si jojo ni PMRnya 3A ja dia dapat..
Gambar di bawah ni syarat2 kelayakan untuk masuk ke MRSM..


Thursday, 12 December 2013

OMONGAN AJA DEHH...


Hayy you!!! Huahuaa...
Alahai...selesma la pla ni beb..sampai meleleh air idung sambil layan lagu amy whinehouse..

Nasibla kat opisz ni nda banyak keja..releks jua dikit..

Begini la ni...asal balik labuan ja..mudah betul kena demam..padahal ndada jua men hujan..
Tapi cuba lau aku pigi tempat lain luar dari W.P.Labuan ni...berhujan, berpanas, main kutur lagi..nda demam pon???

Mungkin faktor environment xngam kot?

Aduhaiii...
Demi mencari rezeki...berkorban jala..
Ada masa terluang, main game ajala dirumah...
Atau tgk muvie di laptop...

Ape pun tak boleh.

Sunday, 8 December 2013

ALAHAI...NDALA DAPAT BALIK LABUAN HARI INI


Tiket feri KK - Labuan abis sold out untuk arini!!! 
Argghhhh tension la pla jadinya.....
Last2 boking tiket tuk perjalanan sok pagi,nasib baik ada...

Kelmarin aku mau boking tiket, sekitar jam 3.30 petang la aku sampai sana jesselton point, sekali tengok, kaunter sudah tutup..

Bukan sengaja beb...aku ada keja lagi pagi kelmarin mo tolong beliau aku kasi simen bawah tangga untuk dijadikan stor di kawasan rumah kami di kk ni...


Ni nda cukup simen dan bata kemarin...arini baru beliau pigi beli lagi mo topup tu simen, pasir ma bata. Syukur la ni pihak perumahan bagi kebenaran buat stor sendiri bagi kawasan bawah tangga cam kat dalam gambar di atas ni secara percuma,tanpa di kenakan sewa...tapi dengan syarat perbelanjaan pembuatan stor ditanggung sendiri. Best kan...hehe

Ok...sambung balik kisah aku nda dapat balik labuan arini...
Sok mo keja sudah...
Offshore leave aku pun da tamat...
Sooo...dengan professionalnya la kan, aku pun mesejla kan aku punya bos di base labuan tu...

*sin = sign

Aku da agak da dia mesti bagi punya...hehe..
Namun rasa tanggung jawab tu membuatkan aku jadi resah gelisah dan tension sebab nda dapat balik labuan hari ni...*cheh..
Nasibla aku dapat bos yang kool cam si beliau ni...hoho..






P/s : cuti ada lagi berbaki 11 hari nih..nda lama lagi mo abis sda ni tahun 2013...pa mo bikin ni ah...hurmm


Friday, 6 December 2013

AKU TENGOK ULAR


Nih aku dah tgk kemarin..xsempat nak update kemarin..pagi ni baru ada masa nak update...

Thumbs up tuk cerita ni..sebab tahap filem ni da ble sampai tahap hollywood ala2 cerita anaconda tu..tapi ni versi malaysia..

Ularnya beb,cam real..fuhh..geli gelaman aku tengok kelmarin..unsur kelakarnya pula sampai tahap LOL...

Tapi syg beb..budaya yang cuba ditonjolkan dalam filem ni tak berapa elok la beb...aduihhhh...malas aku mau cakap...ada cop 18sg (adult content) pun nda guna juga itu...budak2 zaman sekarang, yang ada 18sg itula yang mo ditengoknya..




P/s : best beb tonton wayang ngan awek...

Thursday, 5 December 2013

AKU DAH BOSAN MEROKOK

Salam...
Aku serius ni beb...tiba-tiba aku cam dah lenguh nak isap rokok...arini da ari ke-6 aku nda isap rokok..

Aritu kan nak berenti merokokla kunun sampai aku beli rokok elektronik...
Tapi nda juga aku berenti,namun ada berkurangan jugala jumlah yang aku isap dalam sehari..hehe

Then, sekarang ni aku da cam lenguh dan ndada selera mo hisap rokok la pla...nda taula kenapa...mungkin juga kuasa tuhan yang menentukannya yang aku boleh berenti merokok setelah pelbagai ikhtiar (kunun) diambil...huhu...

1st day tu mangla pening-pening sket nds isap rokok,tapi yang peliknya,rokok ada dalam poket...rokok Marlboro lagi..tapi ndada selera mo isap...hoho..ada dua kotak lagi stok rokok aku tu kat dalam beg lepas aku balik dari erb west (klik) aritu yang belum kena buka lagi...

Syukurlah...aku nda payah mo runsing lagi sal habit merokok ni lagi...ndada lagi aku mo berpikir pasal mo membeli rokok,pasal duit mo membeli rokok,pasal mancis,pasal tempat pembuangan puntung rokok...hehe...ok la kan...

P/s : mudah-mudahan berkekalanlah pemberhentian habit merokok ni 4ever..amin..best juga rasanya lau nda merokok ni...hihihii..yihhaaaaa

Tuesday, 3 December 2013

AKU DI ERB WEST

Ni aku nak ceritakan sedikit pengalaman aku ke erb west. Erb west ni merupakan sebuah nama untuk sebuah pelantar minyak milik petronas carigali yang berada di perairan laut Sabah. Pada 11 november yang lalu aku telah menaiki bot untuk ke sana...bermula check in di menara petronas kota kinabalu pada jam 5.30 pagi,kemudian dibawa oleh bas ke pelabuhan untuk menaiki bot. Biasanya perjalanan kk-erb west mengambil masa 2 jam..tetapi perjalanan kali ini terpaksa mengambil masa 5 jam,kerna hendak singgah ke platform tembungo dahulu baru ke erb-west. Aku da pening2 time tu beb...nasib cuaca ok..lau x..muntah la jawabnya.

Di sini ingin sekali ku selitkan gambar2 menarik ketika aku di erb west...

Suasana pagi ketika dalam perjalanan menaiki bot. Tersergam indah gunung kinabalu.

Tembungo.

Nama lokasi pelantar : Erb West
Barge : KM-1 (Kencana Marine -1 Mukhriz Mahathir yang punya)

'Smoking Area' di KM-1.

Bot yang paking kat tepi barge untuk memindah masuk/keluar barang.


Amacam?cam best jer kan...hehe
In sha allah, pada post akan datang aku hendak coretkan sedikit sebanyak mengenai kisah dan pengalamanku di persada dunia oil&gas ini.




Monday, 2 December 2013

AKU DAN GADGET -part 2

Alhamdulillah...
Tercapai jua pa yang telah ku hajatkan...
azam tahun baru 2012 ni beb (klik)...huahuahuaaa..

AKU DAN GADGET - part 1

Assalamualaikum dan good morning!
post kali ni aku nak cerita hal aku ngan gadget ni...
ye la kan...sekarang musim tengah hot trend manusia berdampingan dengan gadget..
gadget yang top sekarang ni adalah  dari jenama samsung dan apple...

aku pun nak beli gadget juga ni...
tapi xtau nak pilih yang mana satu...
antara  - Samsung Tab 3 8.0
           - Ipad mini
nah! inilah konflik bagi manusia seluruh dunia ketika hendak beli gadget nih! LOL

termasuk arini, dah 3 ari aku fikir nak beli yang mna satu...
almaklum la..aku ni jenis yang tahap cerewet - lvl70 -
karang lau aku nda suka nanti, nda la aku pakai tu nanti...
rugi satu hal...pembaziran lagi satu hal...

tengoklah arini lau ada rezeki, in sha allah ada la tu aku punya gadget tu nanti...
hehehee...