Friday, 28 June 2013

KISAH TAULADAN MENGENAI SEDEKAH

Assalamualaikum UOLLs ...
Sempena hari jumaat harini ...
Di pagi yang penuh barakah ...
Aku nak share la sedikit informasi mengenai agama islam ...
Bukan nak tunjuk warak ...
Mahupun 'bertrep' ...
Tapi aku sekadar nak share aja ... hee

Tajuk entri kali ini adalah mengenai KISAH TAULADAN MENGENAI SEDEKAH ...


Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat. Lalu Rasulullah menegurnya.

"Wahai anakku, kenapa wajahmu menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?"

Lalu gadis malang inipun menceritakan hal yang berlaku padanya :-
"Ya,Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini." Balas gadis tadi.

"Jika tidak jadi keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku."

Rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadis tersebut."Aku bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka. Keadaannya amat menyedihkan. Ibuku meminta diberikan air kerana dia amat dahaga
kerana kepanasan api neraka itu hingga peluh tidak sempat keluar kerana kekeringan sekelip
mata." Gadis itu berhenti seketika menahan sebak.

"Kemudian kulihat ditangan kirinya ada seketul keju dan ditangan kanannya ada sehelai tuala
kecil.Beliau mengibas-ngibaskan kedua-dua benda tersebut untuk menghalang api dari membakar
tubuhnya. Lantas aku bertanya ibuku, kenapa dia menerima balasan sebegitu rupa sedangkan ketika
hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaran islam dan isteri yang taat kepada
suaminya?

Lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia amat bakhil. Hanya dua benda itu sahaja iaitu
seketul keju dan sehelai tuala kecil pernah disedekahkan kepada fakir. Yang lainnya hanya
untuk bermuka-muka dan menunjukkan kelebihan hartanya sahaja.

Lalu aku terus mencari ayahku. Rupanya beliau berada di syurga dan sedang menjamu penghuni
syurga dengan makanan yang lazat dan minuman dari telaga nabi. Ayahku memang amat terkenal
kerana sikapnya yang dermawan dan kuat beramal. Lalu aku bertanya kepada
ayahku. "Wahai ayah, ibu sedang kehausan dan menanggung azab di neraka.Tidakkah ayah ingin
membantu ibu sedangkan di dunia kulihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama.

Lalu dijawab oleh ayahnya. Sesungguhnya beliau dan semua penghuni syurga telah dilarang oleh
Allah SWT dari memberi walau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk
kebakhilan yang dilakukan ketika didunia.

Oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku, aku lantas menceduk sedikit air
mengguna tapak tangan kananku lalu dibawa ke neraka. Belum sempat air tersebut mencecah bibir
ibuku, api neraka telah menyambar tanganku sehingga melecur.

Seketika itu juga aku tersedar dan mendapati tapak tanganku melecur teruk. Itulah sebabnya
aku datang berjumpa engkau ya Rasulullah."
Panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidak henti-henti mengalir dipipi.

Rasulullah kemudian meletakkan tongkatnya ke tapak tangan gadis tersebut lalu menadah tangan,
berdoa memohon petunjuk dari Allah SWT. Jika sekiranya mimpi gadis tersebut adalah benar
maka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dan semua umat islam. Lalu berkat
kebesaranNya tangan gadis tersebut sembuh.

Rasulullah lantas berkata, "Wahai anakku, pulanglah. Banyakkan bersedekah dan berzikir
dan pahalanya kau berikan kepada ibumu.Mudah-mudahan segala dosanya terampun. INSYALLAH"


Tuesday, 25 June 2013

MAKANAN YANG DAPAT MEMBANTU MEMBAKAR LEMAK

Salam bulan JUNE to uolls !!!
Jika entri sebelum ini mengenai BUANG LEMAK SECARA NATURAL ...
Kali ini aku nak kongsikan pula mengenai MAKANAN YANG DAPAT MEMBANTU MEMBAKAR LEMAK ...

boleh meh begitu ?
In sha Allah ... BOLEH !!!

*Bulih bah kalau kau* hohoo...

Makanan-makanannya adalah ::

01 BAWANG PUTIH
Mengandungi antibakteria yang membantu mengurangkan kolestrol dan lemak yang tidak sihat.
  • Minyak atau jus bawang putih mempunyai kualiti sama untuk membantu mengurangkan lemak.
  • Bahan berkenaan juga berfungsi membersihkan badan dari dalam.
02 EPAL
Mengandungi bahan kimia dipanggil ‘pectin’ yang juga boleh didapati dalam buah beri dan buahan segar lain.

03 KACANG SOYA
Mengandungi lecitin yang mampu menghalang pembentukan lemak.

04 BUAHAN SITRUS SEPERTI OREN, ANGGUR DAN LEMON
Mengandungi vitamin C serta dikenali sebagai asid ascorbik yang berfungsi untuk membakar lemak dan menghalang pembentukan lemak.

05 ASPARAGUS
Mengandungi kimia ‘asparagin’. Ia sejenis ‘alkaloid’ yang membantu kitaran dan mempertingkatkan fungsi buah pinggang.

06 TAUGEH
Sayuran yang mengandungi banyak khasiatnya terutama vitamin C dan kaya dengan protein yang membantu mempertingkatkan sistem metabolisme.

07 LOBAK MERAH
Mengandungi karotina iaitu sejenis vitamin A yang mana membantu membersihkan sistem penghadaman dalam badan dan membuang sisa lemak dengan cepat.

08 SELERI
Mengandungi kalsium dan mempunyai tahap magnesium tinggi.

09 TIMUN
Mengandungi sulfur dan silikon. Juga untuk kebaikan buah pinggang untuk membersihkan asid urik.

10 TOMATO
Tinggi vitamin C dan asid citricmalic-oxalic yang mana ia mempercepatkan proses metabolik. Untuk kebaikan buah pinggang juga, asid berkenaan membantu seseorang membuang air berlebihan.

11 OAT
Membantu membersihkan organ dalam badan kerana mengandungi sulfur dan iodin. Ia juga membantu membersihkan membran dalam perut dan intestin.

12 KOBIS 
Makanan terbaik yang membantu mengurangkan lemak.

13 TEH HIJAU
Mengandungi kafein yang boleh mengurangkan tahap ‘plasma triglycerides’ dan membakar lemak.

14 BAWANG MERAH
Mengandungi mineral seperti minyak dan sulfur yang membantu untuk memecahkan lemak dan meningkatkan metabolisme badan.





K ... da bacakan?so, pergi ambil pen dan kertas ... pastu catat! lau nak lagi mudah ... kuar henfon anda yang ada kamera, ambik gambar di atas ni ... pastu simpan! hehe ~


Sunday, 23 June 2013

BUANG LEMAK SECARA NATURAL

Hai ...
Entri kali ini aku nak share cara nak BUANG LEMAK SECARA NATURAL ...
Iaitu tanpa memakan pil2, serbuk2, cecair2 obatan untuk kurus atau membuang lemak ...
Susah tu ... xjugak susah ...
Yang penting "HATI tu mo kuat" !! *motto*
Silakanlah baca artikel ini ... hehe




Pakar Pemakanan Universiti Putra Malaysia, Prof Suhaila Mohamed, berkata setiap orang cuba untuk mengelak daripada menjadi gemuk, tetapi sesetengah kegemukan akibat lemak berlebihan juga mengundang kebaikan bagi membantu mengekalkan kesihatan badan kerana lemak juga adalah punca kepada sumber tenaga badan.

“Lantaran itu, tidak mustahil, rata-rata masyarakat berpendapat bahawa memiliki berat badan berlebihan adalah satu isu dalam penampilan diri. Mempunyai masalah berat badan berlebihan sebenarnya bukanlah menjadi masalah, tetapi masalah kesihatan yang juga mungkin memberi kesan serius kepada kesihatan,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Molekul lemak sangat penting pada setiap sel dalam badan. Lemak di dalam badan terdiri daripada tiga kategori iaitu struktur, penyimpanan dan metabolik.

Beliau berkata, selain melakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit hingga 40 minit pada satu sesi, banyak jenis makanan yang boleh membantu mengurangkan lemak badan. Antaranya, bawang putih yang mengandungi antibakteria membantu mengurangkan kolestrol dan lemak yang tidak sihat.


“Selain itu juga kacang soya, buah-buahan citrus seperti oren, lemon dan anggur, timun dan juga lobak merah juga boleh membantu menghindar lemak. Asparagus juga sangat baik dalam membantu kitaran dan mempertingkatkan fungsi buah pinggang kerana mengandungi kimia ‘asparagine’.

“Antara lain taugeh. Sayuran ini mengandungi khasiat terutama vitamin C dan protein yang membantu mempertingkatkan sistem metabolisme badan,”
katanya.

Prof Suhaila berkata, penjagaan kulit adalah sangat penting kerana kulit adalah organ paling besar, malah memerlukan penjagaan rapi, namun masih ramai lagi yang mengabaikan penjagaan kulit.

“Kulit terdedah kepada pelbagai pencemaran, suhu dan kekeringan yang menyebabkan nyahhidrasi dan juga tekanan luar. Faktor berkenaan mampu menyumbang kepada pelbagai masalah kepada kesihatan.
“Antaranya, jerawat yang disebabkan oleh pengumpulan minyak dan sebum berlebihan. Selain itu, penuaan, kulit kering, berminyak, dermatitis, ekzema, garis halus dan malignan melanoma,” katanya.

Beliau berkata, ungkapan ‘anda adalah apa yang anda makan’ sangat biasa kita dengar dan menunjukkan keperluan khasiat dalam pemakanan sangat penting.

Antara khasiat penting untuk kesihatan dan kecantikan kulit ialah vitamin A yang boleh didapati dalam lobak merah, betik, mangga, bayam, kentang, brokoli, tomato dan tembikai.

Bukan itu saja, vitamin B kompleks juga boleh didapati dalam daging, daging ayam, bijirin, pisang, ikan, telur dan metega kacang. Vitamin C pula membantu mengekalkan kolagen yang membantu struktur kulit dengan memakan buah dan sayuran seperti oren, lemon, guava dan buah beri.

Prof Suhaila berkata, antara lain untuk keperluan kulit ialah vitamin E yang boleh didapati daripada ikan salmon dan daging; selenium and zink, serat dan juga protein.

Kesihatan juga terletak kepada corak awal pemakanan. Oleh itu, melakukan rawatan drastik bagi mengurangkan berat badan dan melakukan prosedur kecantikan seperti pembedahan kosmetik, sedut lemak atau mengambil suplemen yang kononnya boleh memberikan anda bentuk badan menawan tidak begitu disarankan, namun ia bergantung kepada pendirian masing-masing.

Friday, 21 June 2013

CARA UNTUK MEMBUAT AKAUN ATAS TALIAN MAYBANK2U


Hanya dikhaskan dan dikhususkan kepada orang yang mempunyai akaun kewangan MAYBANK sahaja !!!


Ya … dewasa ini kebanyakan urusan dunia boleh di laksanakan dengan hanya menggunakan perkhidmatan atas talian (online), dengan ini segala urusan kita sehari-harian dapat di permudahkan dan dipercepatkan lagi perlaksanaannya. Sebagai tambahan, kita boleh lakukannya di mana saja yang kita suka selagi ada perkhidmatan internet berada. Kepada yang baru nak berjinak-jinak dengan perkhidmatan atas talian (online) ini, pelajarilah segala perkhidmatan yang di sediakan di dalamnya. Bukannya hanya sekadar untuk buka facebook sahaja mahupun tweeter, instagram dan laman sosial yang  lain sealiran dengannya.
Tambahan pula kini telah banyak wujudnya barangan elektronik yang boleh mengakses internet dijual dipasaran pada harga yang jauh lebih murah dan berpatutan seperti telefon bimbit (handphone) yang dilengkapi dengan sistem android serta tablet-tablet android berbanding dengan sebelum ini yang hanya menggunakan komputer dekstop dan komputer riba (laptop) sahaja di mana harganya pun agak mahal.

Oowwwyyeeaaaahhhhh !!! cheh, panjang tul pula aku punya mukadimah kali ini …! Huahuahuaaa …


Okla … untuk entri aku kali ini aku nak berikan sedikit penerangan mengenai cara-cara untuk membuat akaun di Maybank2u kepada mereka yang mempunyai akaun kewangan di Maybank. Sila baca dengan teliti dan fahamkan.

  1. Mula-mula sekali anda kena pergi ke ATM Maybank yang berhampiran dengan anda, kalau boleh, anda pergilah ke ATM Maybank yang kurang ramai orang/sibuk bagi memudahkan untuk anda lebih fokus membuat urusan anda di ATM tersebut. Waktu malam pun ok jgk, tapi sebelum waktu perkhidmatan ATM Maybank itu ditutup.
  2. Masukkan kad bank anda pada ATM Maybank.
  3. Pada paparan ‘Menu Utama’ (Main Menu), anda klikkan pada ‘Maybank2U Services’.
  4. Lepas tu, anda pilih ‘Maybank2u Application’ dan klik.
  5. Setelah itu anda bolehlah masukkan nombor PIN 6 angka yang anda reka sendiri
  6. Kemudian masukkan sekali lagi nombor PIN 6 angka yang anda reka itu tadi sebagai pengesahan bagi nombor PIN anda.
  7. Setelah selesai, anda keluarkan semula kad bank anda dari ATM tersebut. Kemudian anda bolehlah pergi kemana-mana sahaja tempat yang mempunyai kemudahan internet/perkhidmatan atas talian (online).

Cara-cara untuk Log masuk (Log in)
  1. Buka carian internet (internet browser) dan taipkan  www.maybank2u.com di bahagian pencarian.
  2. Pada paparan di laman, anda cari dan klikkan pada butang ‘First Time Login’.
  3. Kemudian akan muncul paparan terma dan syaratnya. Kalau anda rajin, bacakannya sehingga habis dan fahamkan. 
  4. Selepas itu anda akan jumpa butang ‘Access Number’, klik dan masukkan nombor kad bank maybank anda.
  5. Setelah itu anda bolehlah masukkan nombor PIN 6 angka yang anda reka ketika anda membuatnya di ATM Maybank itu tadi, lepas tu tekan butang ‘Activate’.
  6. Apabila sahaja terkeluarnya paparan Log masuk baharu (New Log in), kini anda bolehlah merekai ‘Username’ dan ‘Password’ log masuk anda untuk akses ke akaun Maybank2u anda.
  7. Dan akhirnya anda telah pun berjaya membuat akaun maybank2u anda sendiri. Yayy!!!


Dengan ini anda bolehlah sudah memantau dan menguruskan segala urusan kewangan di akaun Maybank anda dengan hanya menggunakan perkhidmatan atas talian (online) melalui kemudahan talian jalur lebar (internet) sahaja. Terdapat pelbagai jenis bentuk kemudahan dan perkhidmatan yang telah disediakan di dalamnya (Maybank2u) untuk memudahkan anda menguruskan segala urusan kewangan anda di akaun Maybank. Kini anda tak perlulah lagi bersusah-payah membuang masa, tenaga dan wang anda untuk ke cawangan Maybank.

Dengan perkhimatan atas talian (online) di akaun Maybank2u, segala urusan anda untuk membuat pemeriksaan kemasukan wang gaji, kemasukan wang pembayaran hutang dari member(hohoho..), kemasukan wang pendahuluan dari syarikat, dan segala kemasukan wang ke akaun Maybank anda boleh pantau dengan mudah, cepat dan tepat. Kemudian anda juga boleh melaksanakan pembayaran bil, pembayaran hutang bank, pembayaran balik PTPTN, pembayaran hutang dengan member (hohoho…), membuat kiriman wang kepada orang tua serta keluarga anda di kampung (*sengaja dinyatakan sebagai peringatan ...huahuahuaaa ...) dan segala urusan pindahan (transfer) wang anda dengan si pemegang akaun bank yang lain.

Namun, anda harus ingat, bukannya semua urusan kewangan di akaun Maybank boleh dilakukan secara atas talian (online). Terdapat juga urusan yang tidak boleh dilakukan secara atas talian dan memerlukan anda ke cawangan Maybank bagi melaksanakannya. Urusan itu ialah urusan yang berkaitan dengan wang TUNAI. Huahuahuaa …
Seronok bukan ?mungkin selepas ini anda hanya akan pergi ke cawangan Maybank hanya sekadar untuk mengeluarkan wang tunai dari akaun anda lalu pergi membeli-belah dan berseronok.!! Yahhuuuuuu !!!!

Fuhh !!!!! Ini kalilah … entri aku berabis promote sal Maybank2u ni … ayat pun cam dah jadi skema dah … hehe
Untuk kesenangan anda juga !


Untuk penerangan yang lebih lanjut, anda bolehlah menghubungi Maybank Group Call Centre di talian 1300-88-6688

Walaupun kini aku jarang berurusan dengan akaun kewangan Maybank aku ni, tapi aku buat juga akaun atas talian (online) Maybank2u ni (aku buat pada tahun lepas - 2012, sejak wujudnya barangan elektronik seperti telefon bimbit android telah dijual dipasaran dengan harga yang berpatutan…hehe), untuk kegunaan di masa akan datang … bah, camna juga, syarikat tempat aku bekerja kini lebih gemar memasukkan gaji aku melalui akaun kewangan CIMB Bank, jadi, terpaksalah aku buat akaun CIMB Bank aku dan akaun atas talian (online) CIMB Clicks … kalau tak, gaji lambat masuk … huhuhuu .. .kalau tempat kerja aku dulu, pakai akaun kewangan Maybank ja … tapi, yela, masa tu barangan elektronik yang boleh mengakses internet berada dipasaran seperti telefon bimbit android masih dijual pada harga yang mahal. Walaubagaimanapun itu cerita dulu brader, malas aku mo cerita panjang lagi kat sini … sekarang aku dah ada telefon bimbit android, tambahan pula kemudahan internet senang didapati, jadi, apa lagi … ini kalilah kita TUKAR !!! (*ada kamu rasa cam kamu familiar ja ka ngan slogan ni? Hehee…)


P/s : Walaupun sepertinya agak lewat untuk aku update entri seperti ini, bagaikan ketinggalan arus perdana, namun aku tatap kasi hentam juga mau update entri camni pada ketika ini … dikhaskan kepada member di luar sana yang masih belum mengetahui mengenai pekara ini. Kool huh .? Oya, kepada rakyat Malaysia, anda masih sempat lagi ni untuk menimbang2, berkira2, memikir2 kan parti politik manakah yang akan anda undi untuk menerajui pembangunan dan kemajuan serta kemakmuran rakyat Malaysia di masa akan datang, terutama kepada rakyat Sabah dan Sarawak. Anda mesti fikirkan dulu bagus2 sebelum memangkah. OK!