Saturday, 31 December 2011

AZAM TAHUN BARU

selama ni, aku anggap orang tanam azam tahun baru ni tahyul belaka..
tapi kini aku sedar, tanpa azam, pa yang aku buat sepanjang tahun tu is nothing..
hahaha.. (lucu ?)

sumpah ! aku xpernah tanam azam tahun baru (seingat aku la..hehe)
so sempena tahun 2012 ni, aku berazam..nak buat azam tahun baru..
hmm..nak buat azam pa ah?..




loading..




loading...





loading...





err...apa ya?




still waiting...






aku berazam nak dapatkan barangan yang aku nak a.k.a patut ada.. (maybe?)

sempena usia 20an aku ni, apa salahnya aku nak pakai barangan branded pla kan..hehe..
tapi kan..in my opinion, orang yang pakai barangan branded, and then bangga dan rasa hebat dengan barangan yang dia ada, i think he is pondan atau mak nyah..sebab tanpa barangan tersebut, he's nothing, just a crap/sick person..LOL..

tapi, apa salahnya jadi pondan kejap..kan.. hehe.. fufufufufufufufufufuu~
ok2.. target tahun ni aku nak dapatkan barangan branded2 belaka..
tapi apa ya? adoii ! (xkan nak loading lagi)..

after 5 hours..

ive still got nothing branded things for my life..*sigh
its always me to be like that..damn..




ok..i got it now..aku nak... :

1. ipad / samsung galaxy
2. xperia
3. rare earing
4. vans shoes
5. Camel shoes
6. armanie jeans, jacket & belt
7. beli rokok cerut saiz besar (saiz ibu jari)
8. belanja kawan makan sampai muntah
9. car sound system
10.overhaul my kancil + makeup

hmm.. ok ka aku tanam azam begini ni.. tapi, yala.. aku ni bukan materialistik punya orang..tp, cuba try test sajala untuk tahun naga ni pa macam.. =)

banyak kenangan pahit dan manis di tahun 2011.. dan banyak juga yang telah ku capai apa yang pernah ku impikan suatu ketika dahulu.. dan ada juga pekara yang ku jangkakan akan berlaku telahpun berlaku..



be brave for 2012, dont die and keep alive..-syahrin rahimi

Friday, 30 December 2011

PROJEK AMATUR JUAL BURGER - part 4

20/12/2011 - 29/12/2011

merupakan tarikh keramat buat kami kerna telah berjaya mencapai impian untuk merasai sendiri bagaimana rasanya berniaga ni..hehe..

kelmarin, merupakan hari terakhir untuk projek kami..
even xuntung banyak, namun mendapat pengalaman itu sangat best dan cool buat aku (maksudnya lebih penting, hehe)..

aku harap mereka xakan merindui kami saatnya kami xberada di sana lagi.. =)
(biasala lau pagi2 update blog, mang berbunga2 sikit entrynya, nak update semalam, tapi izwan lambat email gambarnya..almaklumla, nfon aku ni bukannya ada kameraaaaa)

aik? mana burgernya??
xkan sda abiss??



bersambung ... (hehe)

(klik) - part 3
(klik) - part 2
(klik) - part 1

Tuesday, 27 December 2011

CINDARELLA'S STEPSISTER

Sister Cinderella, adalah sebuah drama TV yang romantis dan sensasionil di Seoul, Korea Selatan, di bawah rangkaian KBS. Ia mula-mula disiarkan pada 26 Mac, 2010, dan berakhir dicetak pada bulan Jun 2010. Ia telah disiarkan di bawah saudara lohuag Cinderella title di KBS World, yang disiarkan merentasi semua rangkaian antarabangsa utamanya beberapa minggu selepas perdana Korea. OST (Ia Adakah Akan Anda) adalah dinyanyikan oleh Yeesung Super Junior, lagu itu sangat popular dan mengungguli carta muzik yang banyak, beliau memenangi Track Bunyi Asal Tahun (untuk anda).


Song Eun-jo, yang tinggal dengan ibunya sejak tahun lalu (bersama kekasih ibunya), akhirnya mendapat keluarga baru dan rumah apabila ibunya berkahwin lagi dengan pemilik kilang wain. Pada mulanya, dia menafikannya, dan juga cuba untuk melarikan diri dan bukannya berurusan dengan percubaan yang dididik. Sinis Eun-jo tidak dapat menerima kasih sayang adik barunya Hyo-seon dan bapa angkatnya Gu Dae-seong (Kim GAB Soo).

Hyo-seon, dengan watak yang cerah itu, yang epal dalam mata ayahnya dan ibu Eun-jo, pergi keluar perjalanannya untuk memenuhi peranan ibu Hyo-seon itu, menyebabkan beliau untuk mengabaikan dan bertindak kasar ke arah Eun-jo.

Walau bagaimanapun, Eun-jo mendapati kawan di Hong Ki-hoon (Chun Jung Myung), seorang pelajar kolej yang bekerja di kilang wain yang menjadi putera sendiri. Ki-hoon akhirnya meninggalkan untuk menjaga isu-isu peribadi, tetapi iri hati Hyo-seon Eun-jo menyebabkan dia membuat Eun-jo percaya bahawa dia telah meninggalkan beliau.

Ketiga-tiga menyatukan kembali 8 tahun kemudian untuk memulakan plot utama - adaptasi moden Cinderella dengan sentuhan. Han Jeong-woo, seorang kanak-kanak lelaki yang Eun-jo dianggap adik lelaki 8 tahun yang lalu, muncul untuk berhampiran beliau dan memenuhi peranan "fairy wali wanita seorang bayi" kepadanya.

Cinta segi tiga bentuk apabila Hyo-seon jatuh Ki-hoon, yang masih sayang dengan Eun-jo. Perasaan pengkhianatan berlangsung dengan Eun-jo, mewujudkan salah faham dan kesulitan. Walau bagaimanapun, kebaikan hati bapa tiri Eun-jo (Gu Dae-seong, bapa Hyo-seon) bermula untuk mengubah kehidupan semua orang, menjadikannya sebuah kisah pertumbuhan dan penebusan.

sumber : (klik)

antara lagu tema Cinderella Stepsister's


p/s : isnin hingga jumaat, jam 5 petang, di TV2 (sekarang da pertengahan episod..huhu)

Sunday, 25 December 2011

FENOMENA 30 DI TAWAU

semalam kan, konsert "Fenomena 30" telah pun berlangsung dengan jayanya di daerah Tawau, sabah..
para fanz yang mengenakan dress rock kapak telah menambahkan lagi kemeriahan di konsert tersebut.

dan untuk lebih meriah lagi, satu 'battle of the band' telah diadakan sempena konsert tersebut, dan pemenangnya adalah dari band kota kinabalu, sabah..
iaitu band "kapak da genkz" (klik)


sumber : (klik)

MERRY CHRISTMAS 2011

Hari Krismas atau juga dikenali sebagai Hari Natal, adalah perayaan terbesar untuk penganut agama Kristian, disambut setiap tahun pada tarikh25 Disember bagi memperingati kelahiran Jesus dari Nazareth, pengasas ajaran Kristian. Menurut Kitab Bible Perjanjian Baru, Jesus dilahirkan oleh Maria (Virgin Mary) di Jurusalem. Penganut Kristian mempercayai bahawa kelahiran Jesus ini menepati ramalan-ramalan agama Yahudi mengenai kedatangan seorang penyelamat (Messiah) dari susur galur Raja David, yang kedatangannya adalah untuk menebus manusia dari dosa-dosa Adam (original sin).

Perayaan Krismas pada lazimnya dirayakan setiap 25 Disember. Namun beberapa gereja (Gereja Ortodoks, Gereja Koptik dan gereja-gereja Timur yang lain) dan negara (Mesir (Egypt), Habsyah (Etiophia), Rusia dan sebagainya) menyambutnya pada 7 Januari disebabkan mengikuti kalender yang berlainan (kalender Julius berbanding kalender Gregory).

Adat resam moden perayaan ini termasuk pemberian hadiah, sambutan keagamaan di gereja, dan peragaan pelbagai hiasan, termasuk pokok Krismas, lampu hiasan, daun mistletoe, holi atau lakonan semula kelahiran Jesus (Anunciation). Santa Claus adalah merupakan tokoh mitos terkenal yang sering dikaitkan dengan adat memberi hadiah sempena Hari Krismas. Santa dipercayai merupakah hasil gabungan St. Nicholas dari Myra dan unsur-unsur Mitologi Nordic dengan mitologi Kristian, sementara penampilan modennya dipercayai hanya timbul pada abad ke-19.


sumber (klik)

yoo ..
to all kristian..
merry krismas !


Thursday, 22 December 2011

PROJEK AMATUR JUAL BURGER - part 3

huhh ~

(klik) (klik) untuk story sebelum ni 

today is the 2nd day,
projek arini, bangun jam7 pagi, then buat2 semangat mo bangun ..
pastu panaskan kuali, tuangkan minyak dan masak daging burger..
arini buat 8 biji ja..
b4 this, aku buat 20 biji burger pada (20/12/2011)-ngam2 adik aku lahir, dua biji ja dapat jual..
so, rugi..yang len2 terpaksa discard (mkn sndiri dan bagi makan lipas dirumah)

ok, 8 biji burger dan mee goreng+sosej 18 bungkus ...
rupanya sahabat aku si izwan ...
memang seorang masterchef ..
indeed, aku xsangka beliau sangat pandai memasak..
dan mee goreng yang beliau masak tadi sangat sedap..sampai sekarang aku sangat kagum dengan keupayaan beliau memasak !
aku amat meragui dan amat mencurigai beliau apabila beliau menelefon aku semalam untuk memaklumkan harini nak jual mee goreng+sosej...
tetapi, harini beliau da tunjukkan bakat terpendam beliau yang pandai memasak..
untuk makluman, beliau masih single..beliau juga amat meminati k-pop dan drama korea.. (hehehe)

so, apa hasil yang aku dapat harini ?
keja duduk2 menunggu pelanggan start dari jam 9.30 pagi .. sehingga xtahan, lalu balik jam3.00 petang ..
hehehe .. amacam, cool x ?
pa ble buat, jiwa muda .. huhu

by the way, arini, mulai sudah punyai tambahan pelanggan ..
harap2 sok, akan bertambah2 la kehadiran pelanggan ..
ermm ..
mungkin sok menu kami nasi goreng+sosej ..
bergantung kepada mood aku punya masterchef ... hehehe

Monday, 19 December 2011

PROJEK AMATUR JUAL BURGER - part 2

huhhh~

setelah menerima e-mail dari izwan, baru aku dapat gambar ni..
dan baru aku dapat update blog aku ni ...
al-maklumla.. henfon aku ni xda kamera (kasian).. torchlight pun xda (kasiannya)..
pinjam henfon samsung colby si izwan la berposing2 ambil gambar untuk diletakkan dekat blog..
hehehe ..

ni la antara bahan2 yang telah kami beli setelah jenuh meround supermarket berdekatan ..

mo try masak dua biji lu.. ngam2 juga kami lapar..hehe..

ini la bakal masterchief ... hehe... dia ajar aku masak burger.. ( ?? )

masak dagingnya dulu ...

kemudian libaskannya dengan cepat untuk menterbalikkannya (terlalu pantas beliau melibas sehinggakan kamera pun xdapat merakam pergerakan tangan beliau)

kemudian buat sayurannya ... mo sedap, campur chess sayur tu.. (ntah apa punya resepi dia ni..xpernah nampak pla sayur campur chess untuk buat burger..hehe)

ni la chessnya, yang ditapau dari rumah si izwan..(beliau amat menggemari chess, patutla sayur tu dia letakkan chess..mungkin nasi pun beliau letakkan chess)


biarpun hati ini masih terluka dan amat pedih.. posing jala juga.. biarpun muka sedih (da try edit supaya nampak gembira, tapi cam xmenjadi pula)

senarai barangan yang telah di beli.. (pengiraan kos dan untung)

"besok saya nak jual burger ... yeayy !!"


errr .. alamak, aku lupa nak cari duit pecah la.. (*sigh)


(klik) untuk entri part 1

MINYAK MASAK SECOND-HAND ADA DIJUAL?

TANJUNG IPOH - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menggesa pengguna supaya lebih berhati-hati ketika membeli produk supaya tidak menjadi mangsa penipuan.

(klik) untuk berita penuh ...


bukan xble pakai minyak masak second-hand ni..tapi lau setakat murah sikit ja dari minyak baru, lebih baik beli minyak yang baru..kan.. jangan kamu mudah terpedaya dengan harga murah..

lagi satu, lau minyak second-hand lepas goreng babi ?


benda kita makan akan menjadi darah daging kita bai... masuk neraka bukan setahun dua tahun bai... makan minum biar pasti HALAL bai... OK!

THIS EVENING


THE FACT IS ...



Sunday, 18 December 2011

TAPIS KOMEN PADA BLOG

kenapa perlu menapis komen pada blog anda?

1. bagi mengelakkan komen berbentuk penyebaran fitnah atau komen yang boleh mengaibkan si penulis blog mahupun orang lain.
2. bagi memudahkan mengesan komen2 terkini

berikut merupakan cara-cara agar komen pada blog anda boleh di tapis (ikuti sahaja langkah-langkahnya mengikut urutan gambar yang telah dilabelkan dengan nombor pada sisi kanan gambar):

sila klik pada gambar untuk paparan yang lebih jelas


selamat mencoba ! =)

PROJEK AMATUR JUAL BURGER

hohoho ...
jual burger geng..
sapa yang mau jual burger ?

jeng, jengg ... ini dia ..
yang kiri tu izwan dan bagi isyarat lucah tu aku ..hoho..

saja ja kami mo jual burger ... mo timba pengalaman baru sementara kami masih muda ni..huhu.. manatau inilah pintu rezeki kami? sapa tau kan..hanya Allah S.W.T sahaja yang maha mengetahuinya..

ok, plan kami begini..
market jual burger ni kami sasarkan pada budak-budak di politeknik kota kinabalu...
di mana buat masa skang xda lg yang jual burger kat sana..
melainkan sahabat aku, hisyam yang telahpun setahun bertapak menjual wafel di sana..tapi bukan burger..hehe
so, ini peluang kami yang ingin mencuba berniaga makanan, tapi xberapa terer memasak.. LoL

untuk permulaan, kami akan menjual burger yang telah siap masak di bus stand luar poli..
mungkin kami akan buat dalam 20 biji burger dahulu - 10 biji burger daging dan 10 biji burger ayam

kami akan mula esok untuk mencari bahan2nya..
kami telah survey bahan sebelum ni di pasar raya..dan kami bersepakat hanya beli di pasaraya giant saja bahan mentahnya..

berikut check list untuk bahan-bahannya :

inti burger daging / ayam - RM5 / 10 pieces - RM10 / 20 pieces
sos cili - RM4
mayonis - RM8
roti burger - RM2 / 4biji = RM0.50 sebiji - RM10 / 20biji
Timun/Tomato - RM5
Planta - RM5

total = RM42 / 20 biji burger
kalau aku jual sebiji RM2.50, lau 20 biji = RM50

tu belum campur kos pembungkusan lagi (lum survey lagi, sok baru cari)..

ble untung ke??

lalu kami bersepakat... peduli apa untungka atau xuntung...
yang penting ble timba pengalaman...
kan?

BUAT BLOG LIST

blog list ini bertujuan untuk mendapatkan update segera blog2 kegemaran anda agar terpapar terus ke paparan blog anda tanpa merujuk ke dahboard blog anda.

seperti ini ... (ada kat blog aku ni di bawah sekali)

klik pada gambar untuk paparan yang lebih besar


cara-caranya mudah saja, ikuti saja langkah ini :

STEP 1 : Pergi dashboard, dan klik butang "DESIGN"

STEP 2 : Kemudian, pilih ruangan yang anda ingin letakkan blog list anda, dan klik "ADD GADGET"

STEP 3 :
  

STEP 4 :
 
STEP 5 :


selesai ! selamat mencoba ! =)

Saturday, 17 December 2011

AKU, BURSA DAN DAH SEMBUH !!!!

ALHAMDULILLAH..
aku menemui doktor Dharma Linggam di Rafflesia Medical Center tadi pagi..
iaitu doktor yang telah membedah aku tempoh hari..
untuk kali terakhirnya aku buat rawatan susulan..
kerna doktor telah mengisytiharkan aku dah sembuh !!

yeayy !!

tapi doktor tu tegur..
napa aku xgembira kaki aku da sembuh..
walhal penyakit yang membelenggu diriku selama bertahun-tahun itu telahpun hilang..

apakan daya nak ku katakan pada doktor itu..
aku telah brek ?
LOL..

dan aku sangat menyesal skang kerna xdapat senyum kepada doktor itu tadi bagi menandakan usahanya telah berjaya..
doktor yang bagus..
bukan duit yang dicari..
tapi hasil rawatan diberikan olehnya yang dinanti..

terima kasih DR Dharma Linggam ... =)
(klik) untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai RMC (Rafflesia Medical Centre)

OPEN LINK IN NEW TAB - part 2

sila klik pada gambar untuk membesarkan paparan gambar



tutorial ini adalah untuk memudahkan pembaca blog anda mengklik link anda, dan di buka pada tab baru.. selamat mencoba =)

BABI PUNYA GAYBOY


KUALA LUMPUR 14 Dis. - Bekas pelajar perubatan University College Dublin (UCD), Ariff Alfian Rosli, 28, yang dilaporkan hilang oleh keluarganya kelmarin berada dalam keadaan selamat di Dublin, Ireland. 

(klik) untuk butiran selanjutnya ... 

ARIFF ALFIAN ROSLI, yang didapati hilang itu kini selamat "berkahwin" dengan seorang gay kapir dan mendapat seorang anak angkat. Mereka dilaporkan sangat bahagia. Dan ARIFF juga sangat bahagia menderhaka terhadap agama, bangsa dan ibubapanya..

ARIFF ALFIAN ROSLI dilaporkan telah meninggalkan hutang dan saman daripada PETRONAS (hasil pembiyaan pembelajaran ARIFF yang tak habis belajar di luar negara) sebanyak RM890,000 kepada ibubapanya sempena pertemuan semula mereka setelah sekian lama berpisah dan hadiah sempena mendapat menantu gay kapir.

(klik) untuk butiran selanjutnya ...

i'm gay !!! don't be racist with me ;p


ANJING PUN XBODOH CAM KAU